Kumstvo

Štampa El. pošta |

KUMSTVO - POMOĆ U ŠKOLOVANJU DJECE

Početkom 1999.god. našu Organizaciju je posjetila grupa humanista koji podržavaju povratak u Bosnu iz Hagena, Njemačka. Kako je u tom periodu prestala pomoć za djecu bez jednog ili oba roditelja, kroz razgovor se došlo na ideju kako bi se moglo pomoći ovoj djeci kako bi mogli nastaviti školovanje. Velikim zalaganjem gospođe Netty Mueller-Grosse i gospođe Hate Grozdanić koje žive i rade u gradu Hagenu i volonterskog rada Krajiške suze Projekat pomoći djeci u njihovom školovanju traje od 1999.god. pa do danas. Porodice iz grada Hagena i Bremena pomažu porodice, odnosno djecu iz Sanskog Mosta.

Ovim Projektom obuhvaćeno je 14 porodica a pomoc u školovanju dobilo je 25 djece. Danas imamo 15 djece koja su završila srednju školu, a 5 djece je nastavilo dalje školovanje. Djeca koja su završila srednju školu a nisu nastavila školovanje i dalje su s nama u kontaktu. Neki od njih su se zaposlili. Također su neki od njih formirali svoje porodice.

Naši prijatelji iz Njemačke često dođu u Sanski Most i svaki put posjete djecu kod njihovih kuća ili organizujemo susrete u prostorijama Krajiške suze. Djeca svojim donatorima pišu o svojim potrebama, problemima, kao i pisma zahvalnosti.

Sva naša djeca koja su obuhvaćena ovim Projektom obraćaju se u Krajišku suzu ne samo za finansijsku pomoć nego kada je potreban i drugi vid podrške (savjetovanje, usmjeravanje…)

Zahvaljujući svim humanim ljudima koji pomažu ovoj djeci da žive život kao i njihovi vršnjaci, oni su danas sretni i uspješni.